Sejr ‘down under’ bringer Langvad i front af World Cuppen

Annika Langvad vandt i morges årets første World Cup afdeling og kan nu iklæde sig den hvide førertrøjer i sportens vigtigste løbsserie. Dermed forsætter hun, hvor hun slap forrige sæson – med at skrive dansk mountainbike-historie. (Foto: Specialized Racing)

Da Annika Langvad sejrede i 2015-sæsonens sidste World Cup-afdeling, kom det som en lille overraskelse. Ikke at hun var i stand til at vinde en afdeling, det havde længe ligget i luften. Men at det skulle ske så sent på sæsonen. Den danske stjerne på Specialized Racing starter sin sæson tidligere end flere af sine konkurrenter, og det koster typisk i længden.

Sejren var en historisk bedrift. Første danske damerytter til nogensinde at vinde en World Cup-afdeling. At den triumf skulle blive fulgt op af endnu en World Cup-sejr i 2016-sæsonens første løb bekræfter den 32-årige danskers suveræne evner på cyklen og status i sporten.

Tidligt i morges dansk tid overvandt hun både tropisk varme i regnskoven uden for den nordøstaustralske by Cairns og tyngden som favorit i et damefelt, der i Australien var uden et par af de seneste års dominerende skikkelser, Jolanda Neff og Pauline Ferrand Prevot.

Annika Langvad levede op til værdigheden, kørte sig hurtigt i front og holdt efter et fejlfrit løb og en intens dyst det 23-årige schweiziske talent Linda Indergand bag sig med ti sekunder. På de næste pladser fulgte hjemmebaneynglingen Rebecca Henderson, yderligere 42 sekunder efter, samt den tidligere verdensmester og World Cup-vinder, canadiske Catharine Pendrel.

I samme ombæring skrev Annika Langvad videre på historien om dansk mountainbike cykling: Første danske damerytter til at vinde to World Cup-afdelinger i træk og – til at føre World Cuppen. På herresiden viste Henrik Djernis vejen tilbage i 1994, det år han også vandt sit tredje og sidste verdensmesterskab.

Svært at fatte
”Unbelievable,” lød Annika Langvads første ord, efter hun i vild jubel havde passeret målstregen i den over 30 grader varme og kvælende fugtige hede. Svært at fatte for danskeren, erkender hun senere, da triumfen er sunket ind. Fordi hun i hele ugen op til løbet kæmpede med både jetlag og klimaet. Og med det pres, som nu engang kommer af at bære favoritværdigheden.

”Jeg var ret nervøs i ugen op til løbet,” fortæller Annika Langvad til denne skribent fra Australien – ”det var faktisk først i går i den sidste træning på ruten, at jeg begyndte at tro på, at jeg havde noget at spille ind med.”

Det var den gode start på løbet, som gjorde sejren mulig. Formen havde hun taget med ’down under’, og da det tidligt i løbet lykkedes hende at tage spidsen og ikke skulle kæmpe en hektisk kamp om placeringer, gav det overskud. Og tro på muligheden for sejr.

”Da jeg nåede fronten og førte løbet, tænkte jeg overhovedet ikke over presset. Jeg fokuserede kun på at køre inden for mine grænser og disponere løbet perfekt. Hvis jeg blev indhentet eller overhalet, jamen så måtte nogen jo være bedre end mig på dagen. Den tanke forligede jeg mig med.”

”Når først man ligger i front, er der en underlig stilhed og ro, der gør det lidt uvirkeligt, at man faktisk fører en World Cup,” reflekterer Annika Langvad.

Maksimalt udbytte
”Jeg fik det maksimale ud af det i dag,” understreger hun, men minder samtidig om, at heldet skal være på ens side for at vinde løb på dette niveau. Holdkammeraten Lea Davison havde fire punkteringer og sluttede som nummer 19.

Den danske sejrherre beretter imidlertid, at hun forud for løbet havde haft særligt stort fokus på at gøre sin cykel klar, så den præcis passede til ruten i den australske regnskov. Det helt rigtige tekniske setup ramte hun på dagen, hvilket undervejs i løbet styrkede selvtilliden. Og også er særdeles vigtig læring for hende, når der nu skal ses fremad.

Om to uger køres EM i Huskvarna i Sverige, og det bliver med Annika Langvad i en ny favoritrolle. Derefter tager World Cuppen atter fat med løb i Albstadt i Sydtyskland. Her kommer danskeren til at køre i World Cuppens hvide førertrøje, noget, hun erkender, bliver en helt speciel oplevelse. Og noget, hun glæder sig ”vildt” til.

Dagens sejr betyder samtidig, at Annika Langvad sikrer sig så mange point til verdensranglisten, at den kvalifikation til OL i Rio, der på forhånd syntes sikker, nu for alvor kan betragtet som afgjort. Også på det punkt gav dagens triumf maksimalt udbytte.

At det blev en stor dansk dag i Cairns understreges yderligere af, at den danske mester på herresiden, Sebastian Fini, sikrede sig en placering lige uden for podiet i U23-klassens løb. Det 21-årige talent, som stadig slås for dansk OL-deltagelse også i herrernes løb, havde forud for løbet et erklæret håb om top 5 placeringer i World Cup-sammenhæng. Det mål blev indfriet med dagens 4. plads.

Del artiklen med dine venner

Adam Aisen Skrevet af:

Har cyklet det meste af sit liv og i en årrække skrevet artikler om cykling, i de senere år med fokus på MTB og cyklecross. Langt hovedparten af Adams artikler er udgivet på Feltet.dk.

Kommentarer er lukket.