MTB-landstræner: Jeg er overrasket

Efter godt fire og et halvt år som landstræner for mountainbike, siden 2014 på fuld tid, har DCU meddelt Mads Bødker, at hans arbejdstid og dermed også løn går kraftigt ned. Årsagen er unionens økonomiske problemer, men en seriøs begrundelse mangler han.

Det skuffende DCU-regnskab for 2015 kommer til at koste for mountainbikesporten. Der skal skæres ned overalt i organisationen, og alle cykeldiscipliner berøres. Ingen dog så hårdt som MTB, hvor også landstræneren er stillet markant lønnedgang i udsigt. Han sættes ned i tid, til ulempe for ham selv og til ulempe for mountainbikesporten.

Ifølge DCU er landstræneren blevet bedt om at gå ned i tid, og hans løn tilpasset derefter. Faktuelt er det, at han pr. 1. september vil modtage en tredjedel af den løn, han har fået siden 2014. Udmeldt fra DCU som led i en midlertidig besparelse, som del af en genopretningsplan.

Prioriteringen har ført til stærk kritik fra bl.a. DCU-bestyrelsesmedlem og tidligere formand og elitechef for Dansk Mountainbike Klub, Klaus Bach, samt formand for DCU’s MTB-udvalg Henrik Kirk. Hvor Klaus Bach kalder det ”hverken rimeligt eller sobert”, er hovedpersonen selv mest af alt skuffet og ærgerlig over forløbet. Han havde ikke forventet det, da han ved et møde modtog meldingen fra DCU sportschef Lars Bonde.

”Jeg får nogle forklaringer, som involverer andre discipliner, men jeg synes ikke, jeg får en seriøs begrundelse for, hvorfor det er MTB, som primært rammes af besparelser. Vi har opfyldt de krav og forventninger, som var opstillet, og jeg har overholdt mit aktivitetsbudget for 2015,” siger MTB-landstræner Mads Bødker.

Situationen i DCU er ekstraordinær. Det er tredje år i træk med stort underskud, i forvejen holder DIF, Danmarks Idræts-Forbund, hånden økonomisk under cykleunionen. Det seneste år har været turbulent med udskiftninger på både direktør- og bestyrelsesformandsposten.

Mads Bødker er på ingen måde den eneste landstræner, som har siddet i møde med DCU’s sportslige ledelse og fået at vide, at der har været et overforbrug, og at der nu skal skæres ned.

Desuden er en udviklingskonsulent i DCU’s administration blevet opsagt, og DCU har for nuværende afkoblet sig det storstilede visionsprojekt med DGI, som ellers var sat på skinner. Der var ingen vej uden om også at finde besparelser på det elitesportslige område.

”Vi i MTB bliver så ramt med en relativt større besparelse end de andre områder. Udover min løn, beskæres vores aktivitetsbudget fra 375.000 til 300.000. Der er tale om en stor besparelse på et område, som i forvejen ikke er blandt de største i DCU,” siger Mads Bødker.

MTB-landstræneren på arbejde. Her ved MTB VM 2014, på norske Hafjell.
MTB-landstræneren på arbejde. Her ved MTB VM 2014, på norske Hafjell.

Accept, men uforstående
Han har svært ved at forstå og forlige sig med de forklaringer, han har fået. Dem vil han ikke nærmere ind på, da de er givet ham ved fortrolige møder. Der er tale om svære beslutninger, som andre i organisationen er ansat til at træffe. Dem accepterer han. Men han står åbent frem omkring, at han savner en ordentlig og officiel begrundelse.

Særligt i lyset af alt det, som han mener, der er lykkedes på MTB-området i de senere år.

”Der er sket mange tiltag, som bl.a. har ført til øget fokus på tekniktræning, populære og gavnlige landsholdssamlinger – og en del flotte, internationale resultater. Og vi har slet ikke set det fulde potentiale blive udfoldet.”

“Den slags tager tid at opbygge, og vi er kun undervejs med det. Det er klart, at man fx på landevejen er længere fremme, på mange områder, men her har man også været i gang i meget længere tid, i mange flere år. Og man har haft opbakningen til det.”

”Jeg synes, vi de sidste par år har fået vist, at satser man på MTB, så kan der opnås virkelig meget. Og det har vist de unge ryttere, både dem som ikke har cyklet før, og dem som kommer fra en anden cykeldisciplin, at det er værd gå seriøst efter MTB. Også pigerne. Derfor har vi også set, at der bliver ved at komme talenter til.”

Er du i det lys overrasket over DCU’s beslutning?

”Ja, det er jeg faktisk. Den overordnede økonomiske situation bliver man jo ikke overrasket over. Men det andet – at MTB skæres så hårdt – det overrasker mig. For jeg forstår det jo ikke. Vi har gjort et virkelig godt stykke arbejde, og i det lys undrer det mig, at MTB skal dække en meget stor del af underskuddet i eliteaktiviteterne. Det undrer mig, at det ikke kunne løses på en mere kollektiv facon”

”Jeg er ked af det signal, det sender. At mountainbike er det område, der bliver skåret mest ned på. Det sender jo et forkert signal, ikke mindst til unge ryttere, og med hensyn til hele udviklingsarbejdet.”

Mads Bødker er selv en aktiv mountainbiker og har som veteranrytter vundet både danske og internationale mesterskaber.
Mads Bødker er selv en aktiv mountainbiker og har som veteranrytter vundet både danske og internationale mesterskaber.

Har ikke savnet opbakning
Havde du nemmere kunnet forlige dig med situationen, hvis du havde fået en ordentlig forklaring og oplevet en generel opbakning fra DCU?

”I min tid som landstræner, har jeg fået den opbakning fra DCU, jeg skulle have. Det er vigtigt at pointere. Og jeg får stadig at vide, at det ikke er noget hverken personligt eller fagligt. Der er fuld opbakning til mig og min måde at arbejde på.”

”Der er tale om et nødvendigt valg fra DCU’s ledelse. Præmisserne for det valg kender jeg så blot ikke, og de forklaringer, jeg har fået, synes jeg ikke hænger sammen. De svarer i hvert fald ikke overens med de scenarier, jeg ser og har fremlagt.”

”Jeg er godt klar over, at der er en historik i DCU, når det kommer til mountainbike. Men det er ikke noget, jeg har mærket til i min tid som landstræner. Dermed ikke sagt, at der ikke kan være tale om et spøgelse, som nu måske stikker hovedet frem. Men jeg har i min tid i DCU ikke haft oplevelsen af, at MTB er blevet forbigået eller nedprioriteret.

Som du ser det, hvad kan retfærdiggøre, at du som eneste landstræner må acceptere en lønnedgang som led i genopretning i DCU’s økonomi?

”Det kan jeg ikke svare på. Så skulle jeg have en større kvalitativ indsigt og veje disciplinerne op imod hinanden. Det kan jeg ikke. Måske er de forklaringer, jeg har fået, også i orden – det er mig, som ser anderledes på det.”

Del artiklen med dine venner

Adam Aisen Skrevet af:

Har cyklet det meste af sit liv og i en årrække skrevet artikler om cykling, i de senere år med fokus på MTB og cyklecross. Langt hovedparten af Adams artikler er udgivet på Feltet.dk.

Kommentarer er lukket.