Jonas Lindberg – Fast, but not Furious

Igen og igen bekræfter Jonas Lindberg, som kører for Gl. Rye MTB’s elitehold, MTB Racing Stars, at han er en af fremtidens mænd i dansk mountainbiking. Han spås store bedrifter på den internationale scene – når tiden er inde til det.

Der er en god blanding af ydmyghed, selvbevidsthed og målrettethed over ham. Han ved, hvad han vil, har ambitionerne på plads, men ikke travlt. I både blikket og stemmen er han klar, opmærksom og eftertænksom. Og så snakker han hurtigere, end hvad man kunne finde på at tro om en sindig midtjyde. Målsætningerne er heller ikke så beskedne, når han gås på klingen. Men der råbes ikke op om dem. Trods alt.

18-årige Jonas Lindberg arbejdede sig op. Fra at være en talentfuld hjemlig MTB-rytter fra Gl. Rye tæt ved Silkeborg og til at blive en af verdens bedste i sportens juniorklasse. Som U23-rytter fortsætter han med at give nye løfter på sit talent. Efter to afdelinger af den hjemlige SRAMliga er han i den neongule førertrøje – som han har prøvet det i ungdomsklasserne.

Men nu er han senior, førsteårssenior – og han går efter at vinde ligaen samlet. Det fortæller han ovenpå sin tredjeplads i Næstved, efter Simon Andreassen og Sebastian Fini, men foran tyske Ben Zwiehoff og Klaus Nielsen, hvormed han forsvarede sin føring. Og faktisk udbyggede sit samlede forspring.

”Der er en gylden mulighed nu, og jeg vil gøre alt for det. Det er et stort mål og kan lade sig gøre, selvom tingene selvfølgelig skal flaske sig. Hvis det bliver til en samlet anden- eller tredjeplads, er det ok. Det vil være et stort resultat for mig.”

”Ja, det gør jeg,” kommer svaret prompte fra MTB Racing Stars-rytteren. Spørgsmålet lød, om han kører i førertrøjen efter tredje afdeling, den, som køres i Varde i starten af juni.

Og på samme måde – lige dele forsigtig, fokuseret og med attitude – svarer han for sig, når der ses endnu længere ud i fremtiden: Hvordan drømmescenariet ser ud for Jonas Lindberg? Han går efter at køre med om topplaceringerne i U23, ved VM og World Cup-løb. Om nogle år, vel at mærke, når han er færdig med gymnasiet og kan koncentrere sig fuldt ud om sin cykling. Når han er blevet ældre.

Han drømmer også om at køre OL – om fire år i 2020 i Tokyo. Inden da vil han på et udenlandsk team; et hold at udvikle sig på, et hold i stil med det Sebastian Fini er tilknyttet. Men på sigt ”kunne jeg da også godt tænke mig at leve af cyklingen, komme på et pro-team som fx Trek-teamet. De har et fedt koncept, virker topseriøse, men er også nede på jorden.”

”Og så har de Emily Batty, hun er jo sygt lækker,” tilføjer han drenget – og synes ikke, at den bemærkning behøver blive redigeret væk. ”Nej nej, det må gerne komme med.” Det må det også, at hans kondital er målt til 81. Og at hans bedstefar var verdensmester i styrkeløft, hvilket antyder, at hans fysiologiske materiale og genetiske arv tillader ham at drømme stort.

Jonas Lindberg ved U23 EM i Huskvarna tilbage i starten af maj. Det blev til en 17. plads ved den lejlighed - og til en 20. plads et par uger senere ved hans første World Cup-løb som senior, i tyske Albstadt. Foto: Adam Aisen
Jonas Lindberg ved U23 EM i Huskvarna tilbage i starten af maj. Det blev til en 17. plads ved den lejlighed – og til en 20. plads et par uger senere i hans første World Cup-løb som senior, i tyske Albstadt. Foto: Adam Aisen

Eksplosiv og komplet
Det gør også andre ting. Det er hans personlige træner fra Gl. Rye, Allan Bachmann, samt MTB-landstræner Mads Bødker enige om. De bakker ham op i de egenskaber, han selv peger på som sine styrker: den gode fysik og udholdenhed og ikke mindst den tekniske begavelse. En eksplosiv og komplet rytter.

Men det er hans åbne indstilling, seriøsitet og tålmodighed, de to trænere særligt fæstner sig ved, når de udfrittes om den ’gode dreng’ og ’gæve rytter’, der omtaler sig selv som ’en gymnasieelev, der prøver at få skolegang til at hænge sammen med det at være eliteidrætsudøver’. Allan Bachmann snakker ligefrem om en ’stoisk ro’.

”Mange andre vil gerne se resultater hurtigt. Der forstår Jonas at forholde sig roligt, bevare fødderne på jorden og se tingene i det lange perspektiv, som en læreproces, og forholde sig selvstændigt og tålmodigt til det,” fortæller Allan Bachmann.

Han har gennem en stor håndfuld år haft det voksende talent under sine vinger – og tilføjer om den også autoritetstro mountainbiker, at han ”er særdeles god til at være fokuseret på målet og være på dagen”.

”Sidste år, forud for VM i Andorra, var han på højdetræningslejr i Italien og sendte mig en dag en sms. Han skrev, at han var vildt træt, og spurgte, hvad han skule gøre. Jeg svarede, at han skulle slappe af, gå på café. Det er jeg ret sikker på, at han gjorde. I hvert fald kørte han stærkt ved VM.”

Landstræner Mads Bødker har bidt mærke i, at den unge rytter gennem de seneste år har udviklet sin kørestil og er blevet mere elegant og effektiv på cyklen. I løbet af 2015 og i foråret 2016 er det begyndt at afspejle sig i hans resultater. Næste fase, påpeger landstræneren, er, at Jonas Lindberg erkender sin egen styrke med. Får større tro på egne evner og muligheder.

”Da vi kørte løb i Grækenland tidligere i år, kørte rytterne også enkeltstarter, hvor man jo kører mod sig selv. Der hentede Jonas nogle virkelig flotte placeringer hjem og var eksempelvis mindre tid efter Simon [Andreassen] end i mange af løbene. Men bagefter kunne han næsten ikke forstå det. Han havde virkelig svært ved at tro på det.”

”Reelt er han bare bedre, end han selv ved af. Der er løb, hvor han ikke kører så hurtigt, som han kunne – fordi han ikke selv ved, hvor god han er. Han bliver overrasket over sine gode præstationer,” lyder det fra Mads Bødker, der synes, at resultaterne og opmærksomheden, som følger med dem, er fuldt fortjent. Også her er den personlige træner enig.

Comebacket til VM
Jonas Lindberg kan godt huske situationen fra Grækenland, hvor der blev dystet mod ryttere i verdenseliten. Han var blevet overrasket over resultaterne dernede. Måske fordi han ikke sætter sig for store mål, reflekterer han. Og er god til at motivere sig selv. Han mindes, hvordan han følte, da han på lignende vis præsterede ’over evne’ – ved 2015 VM i Andorra.

”Jeg var meget stolt og overvældet over, at det var gået så godt. Det hele hang pludselig sammen. Jeg havde haft mange problemer tidligere og i løbet af sæsonen, så det var fedt, da det endelig lykkedes. Jeg tænkte: ’Shit, skete det lige’.”

Den regnvejrsdag i Andorra, hvor den jævnaldrende Simon Andreassen sikrede sig sit andet juniorverdensmesterskab. Hvor Jonas Lindberg efter en dårlig start, fanget bag et styrt, endte som nummer otte, bringer også de to trænere op.

Alle er de enige om, at det til dato er Gl. Rye-landsholdsrytterens største præstation. Fordi han i det løb, i lyset af startproblemerne, der sendte ham langt tilbage i rækkerne, formåede at kæmpe sig frem – og køre omgangstider blandt de tre hurtigste. ”Comebacket til VM”, omtaler Allan Bachmann dagen og synes, det løb illustrerer både den komplette rytter, Jonas Lindberg er blevet, og hvor mentalt stærk han er – ”køre de negative hændelser, som sker, af sig, fokusere på løbet, på nuet og få det bedste ud af situationen”.

Begge trænere er overbeviste om, at den 1.75 høje og adrætte rytter kan nå langt. Helt op i den absolutte verdenselite. Det kræver hårdt slid, men også ting, der kommer af sig selv; ”mere erfaring og modenhed”, som Mads Bødker pointerer. Han glæder sig over, at den stille dreng har haft muligheden for at udvikle sig i trygge rammer, lidt i det skjulte i Gl. Rye, i stedet for at tage springet til nye omgivelser i fx København.

”Han er lidt gået under radaren, ikke mindst fordi Simon har fået så meget opmærksomhed. Men det har været godt for ham. Det har været min strategi [som landstræner] at holde ham og også Simon lidt i baggrunden. Med Simon har det været svært på grund af hans resultater og åbenlyse talent. Men jeg har villet skåne Jonas. Han er en, som har haft godt af at vokse stille og roligt, få troen på sig selv og i det hele taget mere selvtillid,” siger landstræneren.

”Vi har fra starten af forsøgt at gøre det rigtige – været opmærksomme på, at det er vigtigt at kunne have en lang karriere,” tilføjer Allan Bachmann. ”Ikke gå så hurtigt frem, at man går kold i det. Det ser man jo eksempler på. Vi arbejder på at gøre ham så komplet som muligt, med så lidt træning som muligt – så han også cykler, er frisk og motiveret, som 25-årig.”

Den 18-årige gæve rytter fra Gl. Rye, som landstræneren omtaler ham, springer næste World Cup-løb i La Bresse over, for at passe sin skole. Næste vigtige løb bliver dermed trøjeforsvaret ved 3. afdeling af SRAMligaen i Varde.
Den 18-årige ‘gæve rytter fra Gl. Rye’, som landstræneren omtaler ham, springer World Cup-løbet i La Bresse over for at passe sin skole. Næste vigtige løb bliver dermed trøjeforsvaret ved 3. afdeling af SRAMligaen i Varde. Foto: Adam Aisen.

Spirret frem nedefra
”Da jeg startede med at træne Jonas, troede jeg ikke så meget på, at han kunne nå langt. Han virkede ikke som den med det største talent. Var ikke umiddelbart den nye Jakob Fuglsang eller Jonas Pedersen. Men han har stille og roligt udviklet sig meget. Og nu tror jeg, han kan nå rigtig langt. Jonas er sådan en, der er trådt i karakter, spirret langsomt frem nedefra.”

Den strategi, med at lade Jonas Lindberg gennemgå en udviklingskurve, der ikke stiger for hastigt, synes at virke. Det bedste er stadig i vente, forstår man. Men der skal arbejdes fokuseret. Det ved den unge rytter godt, og meget af det foregår i det indre.

”Jeg skal blive bedre til at tænke på at køre mit eget løb, ikke blive for fokuseret på andre ryttere. Danske eller udenlandske. Nogle gange kommer man jo til at holde sig selv op imod nogle andre, som man ved, man kan køre lige op med eller slå. Eller køre så og så hurtigt i forhold til tidsmæssigt. Og så bliver man låst fast af det,” fortæller det 18-årige talent og synes ikke selv, at det har påvirket ham, at han så længe har befundet sig i skyggen af andre danske talenter, ikke mindst Simon Andreassen.

For en ambitiøs rytter som Jonas Lindberg, der elsker adrenalinkicket og foretrækker dirt jump, enduro og downhill frem for landevejens monotomi, er det vigtigt at bevare grebet om det langsigtede mål. Og at fastholde det sjove element i sin cykling. At blive låst i sin kørsel duer ikke, det ved han – der skal være såvel fysisk som mentalt overskud.

Ikke underligt er forbillederne fænomener som Nino Schurter og Julien Absalon. Men ikke alene på grund af resultaterne og førstnævntes kørestil. Fordi de er gode repræsentanter for sporten; personligheder, der giver den andet og mere end det sportslige. Jonas Lindberg stræber efter at kunne gøre det samme engang.

”De er gode til at invitere publikum ind i den verden, det er at være professionel mountainbiker. De virker åbne og afslappede, og at en som Nino engang imellem også kører med i nogle motionsløb og får taget billeder sammen med sine fans, det er sgu fedt. Ingen grund til at være arrogant, selvom man er verdens bedste,” siger Jonas Lindberg.

Han undlader ikke at indskyde, at landsholdkollegaen, den to år ældre Sebastian Fini, og en af dansk mountainbikings ’grand old men’, Klaus Nielsen, på samme måde er to ryttere, han har set og stadig ser op til. Også dem, fordi han har noteret sig, at de er åbne og tager sig tid og overskud til at hilse på og snakke med sportens fans.

”Jeg vil selv gerne være en, der taler med dem, som ser op til én, hilser på dem, der er yngre.”

Del artiklen med dine venner

Adam Aisen Skrevet af:

Har cyklet det meste af sit liv og i en årrække skrevet artikler om cykling, i de senere år med fokus på MTB og cyklecross. Langt hovedparten af Adams artikler er udgivet på Feltet.dk.

Kommentarer er lukket.