Flotte sejre bringer Danmark tættere på to OL-pladser

I mountainbike kvalifikationen til årets OL i Rio er Danmark nu i både herre- og damekategorien inde i varmen om en plads. Men hvor Annika Langvads plads synes sikker, skal tingene stadig flaske sig, for at et dansk herretalent sikrer sig en plads.

Med flotte sejre søndag, i henholdsvis første afdeling af US Cup i Californien og årets Bundesliga-åbningsløb i sydtyske Bad Säckingen, i U23 klassen, brilierede de to danske MTB talenter 19-årige Simon Andreassen og 21-årige Sebastian Fini på hvert sit kontinent.

Dermed sikrede de sig karrierens markant største seniorsejre for deres nye, respektive udenlandske team, Specialized Factory Racing (USA) og CST Superior Brentjens MTB racing team (Holland) – og indkørte samtidig vigtige point til OL-kvalifikationsranglisten.

På den skal Danmark den 25. maj være placeret inden for top 23 hos herrerne og top 17 hos kvinderne, hvis det skal udløse OL-billetter. Weekendens to sejre – bistået af Niels Rasmussens 13. plads i Bad Säckingen – bringer de danske herrer frem på en placering som nummer 22 på den opgørelse, som blev offentliggjort ved middagstid i dag.

Det begynder dermed for alvor at lugte af ny dansk OL-deltagelse på herresiden, hvilket senest var tilfældet i 2008, hvor den daværende U23-verdensmester i mountainbike Jakob Fuglsang og Klaus Nielsen repræsenterede de rød-hvide farver ved OL i Beijing.

Mest sandsynligt er det denne gang, at en enkelt dansk herrerytter kvalificerer sig. Top 13 er kravet for at sikre to pladser ud af de 41 mulige, og det facit bliver nær ved umuligt at nå. I første omgang skal først og fremmest Japan, Rusland og Ungarn holdes bag sig i pointregnskabet, som fortsat er tæt – og Sverige og Grækenland måske endda indhentes, hvilket endegyldigt vil sikre pladsen.

Stjerneskuds rejse mod toppen
Og mest sandsynligt er det, at det bliver stortalentet og den dobbelte juniorverdensmester Simon Andreassen, som løber med den attraktive OL-plads, hvis den kommer i hus.

At stjerneskuddet tilmed kan opnå en absolut hæderlig placering blev bekræftet af hans sejr i det højtrangerede californiske løb, hvor han på sidste omgang af et vådt, mudret løb satte den ti år ældre, canadiske mester Raphael Gagne af for derefter at køre triumfen hjem i ensom majestæt.

Canadieren er placeret som nummer 21 på den seneste verdensrangliste, der blev offentliggjort i dag, og har ved flere lejligheder vist sig i stand til at dyste med sportens allerbedste. Simon Andreassen stormer efter både sejre og topplaceringer i det tidlige forår og nu den prestigefulde sejr i USA frem og er nummer 71. Ved årets første opgørelse den 22. marts indtog han pladsen som nummer 199.

Han nærmer sig dermed også vennen, træningsmakkeren og landsholdkollegaen Sebastian Fini, der også er rykket frem. Den regerende danske mester opnår sin hidtil bedste placering som nummer 48 i verden, bl.a. i kraft af sejren i Bundesligaafdelingen, et løb han førte fra start til slut og vandt foran svenske Emil Linde.

Langvad i andet forsøg
Hvor det endnu er for tidligt at bestille flybillet til Simon Andreassen – eller Sebastian Fini – kan Annika Langvad med nogenlunde sindsro planlægge sin rejse til den sydamerikanske sambahovedstad.

Den danske verdensstjerne måtte efter en god start nøjes med en 7. plads i damernes løb i Bad Säckingen, men befinder sig fortsat i top 5 på den individuelle verdensrangliste og er dermed den suverænt største pointbidragyder til den danske OL-ranglisteplacering som nummer 13.

32-årige Annika Langvad, som sidste år blev den første danske damerytter til nogensinde at vinde en World Cup-afdeling, kvalificerede sig til OL i London i 2012, men måtte kort før begivenheden melde fra på grund af en skade. Lykkes det denne gang at komme til start ved OL-løbet – som historiens blot anden danske damerytter – vil hun blive regnet som en seriøs outsider til podiet.

For Annika Langvad, Simon Andreassen, Sebastian Fini og dametalentet, 19-årige Malene Degn (nummer 45 på verdensranglisten), byder den kommende tid på store og vigtige løb i bl.a. USA, Australien og Europa, herunder årets første World Cup-afdelinger og de europæiske mesterskaber.

Der er med andre ord mange point på spil for både Danmark og de nærmeste konkurrerende nationer. Dysten om OL-pladserne er gået ind i sin afgørende, tilspidsede fase – og på vej til at falde på plads.

Del artiklen med dine venner

Adam Aisen Skrevet af:

Har cyklet det meste af sit liv og i en årrække skrevet artikler om cykling, i de senere år med fokus på MTB og cyklecross. Langt hovedparten af Adams artikler er udgivet på Feltet.dk.

Kommentarer er lukket.