Cyklecrossen vender hjem til Kalundborg

I et stærkere elitefelt end set i mange år – hvis overhovedet – dystes der på søndag om DM-titlen i cyklecross. Det foregår i den by, som i årtier var synonym med den kolde og mudrede cykeldisciplin; den gamle nordvestsjællandske købstad, Kalundborg. (Foto: Thomas Nyhus/Rawshooter)

Den 46. udgave af Danmarksmesterskaberne i cyklecross køres på søndag, den 10. januar, i Kalundborg. Den gamle købstad, som i mere end tre årtier var en magtfaktor i den intense disciplin. Leif Jørgensen blev dansk mester i 1973, i historiens fjerde danske mesterskab, og ryttere fra Kalundborg CC vandt herefter DM-guld 26 gange mere i perioden frem til og med 2005. I adskillige omgange var DM-vinderen ikke eneste Kalundborgrytter på podiet.

Siden har Kalundborg ikke spillet den store rolle i sporten, og faktisk har byen ikke været vært for DM siden 1992. Den udgave blev vundet af landets til tider bedste cyklecrossrytter, den 16-foldige danske mester – og Kalundborg CC-rytter – Henrik Djernis. Det skete på Møllebakken, hvor årets mesterskabsløb køres.

På mange måder vender cykelcrossen hjem til, hvor sporten for alvor kom på landkortet. Og det er næppe for meget sagt, at vi har at gøre med et af de stærkeste DM-felter længe. Måske nogensinde.

2010’ernes bedste hjemlige rytter, Kenneth Hansen (dansk mester 2011-13) samt to af 00’ernes bedste, Joachim Parbo (dansk mester 2006-06 og 2009-10) og Tommy Moberg Nielsen (dansk mester 2003 + fire gang sølv) får i år hårdere konkurrence end i tidligere år.

Foruden sidste års tre dominerende skikkelser ved DM i Fredericia – MTB-rytterne Sebastian Fini Carstensen (mester i U23-klassen og vinder af også elitens løb), Benjamin Justesen (officiel dansk mester i 2015) og den i Luxembourg bosatte Søren Nissen – er et af landets største cykeltalenter til start.

Simon Andreassen har udstået sin læretid i juniorklassen, hvilket kastede to verdensmesterskaber af sig på MTB samt et verdensmesterskab i cyklecross, og er klar til sit første nationale mesterskab som senior. Efter gode præstationer i internationale cyklecrossløb i december, træder Simon Andreassen direkte ind i rollen som favorit på den hjemlige scene.

Fysisk, teknisk – og historisk rute
Med så mange garvede og stærke ryttere til start ved DM er der garanti for et spændende løb – på en tilskuervenlig og spektakulær, 2.450 meter lang rute. Mikkel Pagh, formand for Kalundborg CC og arrangør af årets DM, mener, den giver rig mulighed for at se favoritter og outsidere presse hinanden til det yderste.

”Ruten vil udfordre dem både fysisk og teknisk – der er er lagt op til, at den bedste crossrytter vinder. Jeg glæder mig til at se, hvor dygtige vores bedste ryttere i virkeligheden er. For her får de lov til at vise det,” udtaler Mikkel Pagh, som samtidig håber på, at årets mesterskab vil ”trigge interessen blandt klubmedlemmerne, så cross igen bliver en stor del af Kalundborg CC”.

Et andet bysbarn og tidligere tredobbelt dansk mester, Kim Petersen, der er i dag er landstræner i cyklecross, har bidraget med assistance til rutens sammensætning, så den er lige dele fysisk krævende og teknisk udfordrende. Også for ham er det som, at cyklecrossen kommer hjem til Kalundborg – og til en allround rute, han kalder ”klassisk cross:

”Det lyder i manges ører lidt kedeligt, men det betyder her, at DM-ruten har alt det, som man skal kunne mestre for at blive dansk mester i cyklecross,” lyder vurderingen fra landstræner Kim Petersen. Han kan i princippet godt se for sig, at DM-løbet afgøres allerede på første omgang, med et veltimet og gennemført angreb – men alligevel tror han mest på et løb, hvor en lille gruppe vil dominere fronten og løbende teste hinanden.

Derfor forventer han mest af alt et underholdende DM, som favoriserer den ”komplette rytter; ham som mestrer rigtig cross-teknik og både kan køre langsider, levere korte antrit, kan løbe og har et taktisk overblik – kombineret med viljen til at ville vinde. Jeg er spændt på at se, hvem denne rytter er,” siger landstræner Kim Petersen, som samtidig lover tilskuerne ”et adrenalinkick”.

Også legenden Henrik Djernis, som på søndag dyster med om titlen i klassen for ryttere fra 50-59 år, har givet input til ruten. For ham står arealet på Møllebakken som noget helt specielt i dansk cyklecross-historie, et sted, der i sin tid medvirkede til at forme landets bedste cyklecross-miljø.

“Der er ikke så mange af rytterne, som kører i dag, der kender Møllebakken. Det er kun dem, som har kørt i mange år. Alligevel kan man godt fornemme, at de på grund af historien er lidt spændte på at køre deroppe. Og det er altså også et fantastisk sted til cyklecross,” siger Henrik Djernis.

(Teksten blev skrevet som officiel pressemeddelelse, på vegne af Kalundborg CC og DCU i forbindelse med DM i cyklecross 2016.)

Del artiklen med dine venner

Adam Aisen Skrevet af:

Har cyklet det meste af sit liv og i en årrække skrevet artikler om cykling, i de senere år med fokus på MTB og cyklecross. Langt hovedparten af Adams artikler er udgivet på Feltet.dk.