Året der gik og gak i dansk terræncykling – september-december 2016

Med efteråret kom også cyklecrossen på banen igen, og både hjemme og ude var danske ryttere aktive. Inden mountainbikerytterne var helt færdige med at udfolde sig, satte de dog på ny kraftige aftryk på den internationale scene. 2016 sluttede med andre ord med manér og højt humør. Året kunne gå på hæld med optimisme og gå-på-mod – men også med ridser i lakken. (Foto: Mikkel Beisner | GripGrab Media Crew)

Vores gennemgang af 2016 i dansk terræncykling er nået til sit afrundende kapitel – årets fire sidste måneder. Måneder, som i princippet ikke lod de foregående meget efter.

September, oktober, november og december bød på nye verdensklasseresultater, på hjemlige løb og begivenheder, der udvikler terrænsporten i Danmark – ganske som de fire måneder bød på mere organisatorisk tumult i og omkring DCU. I hvert fald på det område, som havde med mountainbike og cyklecross at gøre.

Dermed kunne de sidste fire måneder af 2016 fuldende et år, som i den grad har været bemærkelsesværdigt. Intet var helt, som det plejer i dansk terræncykling – eller måske var det netop , som det plejer, ville folk med historisk bevidsthed sige.

Vores gennemgang af året, som gik – og gak – afrundes med denne artikel. Er du først sprunget på her, kan det anbefales at læse de to første artikler i serien: Januar-april samt maj-august.


Maj Schneider Thomsen på vej mod samlet triumf i SRAMligaen. (Foto: SonnMedia // Gorm J. Siiger)
Klaus Nielsen var ikke på toppen i Vejle, men sluttede tilstrækkeligt meget foran Jonas Lindberg til at tage sig af den samlede sejr. (Foto: SonnMedia // Gorm J. Siiger)
Jonas Lindberg havde ført ligaen siden sin sejr i 1. afdeling. I sidste ende rakte forspringet ikke for den unge midtjyde. (Foto: SonnMedia // Gorm J. Siiger)
Manuel Fumic højnede standarden ved SRAMliga-finalen og fremviste både god stil og kørestil. (Foto: SonnMedia // Gorm J. Siiger)
I sidste ende kunne ingen hamle op med Fumic, der tog en sikker sejr. (Foto: SonnMedia // Gorm J. Siiger)
Kronen på værket efter en fremragende sæson for Klaus Nielsen. (Foto: SonnMedia // Gorm J. Siiger)


SEPTEMBER – MIDT I EN OVERGANGSTID

I kalenderen markerer september den måned, hvor en terrændisciplin går på vinterferie og en anden omsider får sin vintersæson; sin højsæson. September er måneden, hvor overgangen fra mountainbike til cyklecross finder sted.

Selvom der på motionsløbssiden ikke er så skarpt et skel, så blev årets sidste store mountainbikeløb kørt i Vejle, hvor den afgørende runde af SRAMligaen fandt sted. Den var samtidig nordiske mesterskaber i XCO.

Og det blev med fine gæster udefra, eller rettere med én fin gæst i form af verdensstjernen Manuel Fumic. Han var blevet inviteret til at dyste med og mod skandinaverne i det jyske.

Den tyske rytter fra Cannondale-teamet ér et kæmpestort navn i sporten, manglen på de helt store sejre til trods. Topresultater i sportens vigtigste løb har der været mange af, men sejrene kommer man ikke nemt til, heller ikke for ’Fumi’, som dog viste den skandinaviske elite – uden bl.a. Simon Andreassen og Sebastian Fini – hvem der bestemte i Vejle.

I SRAMligaens samlede stilling blev det imidlertid Klaus Nielsen, som trak det længste strå. Forud for den afgørende afdeling stod det næsten à point mellem ham og Jonas Lindberg. Den garvede mester, som havde sejret i de to seneste afdelinger, og en af de unge ’opkomlinge. 20 point var Lindbergs forspring.

Desværre for den unge midtjyde var en skade kommet i vejen i løbet af sæsonen, og han kørte ikke op til sit bedste i Vejle. Det gjorde Klaus Nielsen så heller ikke, da han mødte frem til det jyske med snot i næsen. Og udover sin 5. plads, der altså i sidste ende sikrede ham den samlede SRAMliga-sejr (Lindberg blev nummer 15), var han mest af alt  ”glad for at have nået en form, hvor jeg, selv på de dårlige dage, kan få svuppet røven med mig”.

Halvsygdom endte for Klaus Nielsen med en længerevarende lungebetændelse – trøste sig kunne han dog over en sæson, som bød på 1x DM guld (XCM), 2x NM sølv (XCO, XCM), 2x DM bronze (CX, XCO) samt to afdelingssejre og samlet sejr i SRAMligaen. Ikke dårligt.

Hos kvinder blev det svenske Alexandra Engen, der sejrede i Vejle, mens Maj Schneider Thomsen tog sig af den samlede sejr i SRAMligaen. Lidt af et gennembrud for den nordjyske pige. Hun henviste Malene Degn til andenpladsen.

Og faktisk blev Caroline Bohé hos U19-rytterne eneste danske rytter, som drog hjem fra Vejle med et nordisk mesterskab. Til gengæld måtte hun se Anne Noe Lausen tage sig af den samlede SRAMliga-sejr. På herresiden sejrede Christian Duus Storgaard samlet i U19 efter at være blevet nummer tre i Vejle.

World Cup andenpladser – med blandede følelser
Starten på september markerede enden på årets mountainbike World Cup. Det afgørende slag skulle slås i Andorras bjerge og blev en ny (lille) triumf for Simon Andreassen, der med endnu en 2. pladsen fik sat den endegyldigt fede streg under sin status i U23-feltet.

Med bare ti sekunder op til schweiziske Marcel Guerrini var det danske håb endda snublende nær ved at tage sin første helt store sejr som førsteårs U23-rytter. På en af favoritruterne, der hvor han året forinden havde forsvaret sin junior verdensmestertitel.

Sebastian Fini var anden danske U23-rytter i aktion og kørte en 16. plads hjem. Samlet betød det, at de to danske esser sluttede som nummer 4 og 9 i World Cup-klassementet. (Jonas Lindberg endte som nummer 50.)

Og netop klassementet var, hvad der var på spil for Annika Langvad. I en sæson, der startede så fabelagtigt, men hen på sensommeren for alvor var blevet rusten, handlede det om at køre den samlede World Cup-sejr hjem.

Eller i det mindste forsøge, for det stod lysende klart for alle, at hvor den danske stjerne var løbet for energi og moral, var hendes værste konkurrent i den samlede stilling, canadiske Catharina Pendrel i absolut topform.

Således måtte Langvad lide den tort at se sig overhalet indenom i årets sidste World Cup-afdeling. Ganske vist blev Pendrel slået af både Jolanda Neff og Gun-Rita Dahle Flesjaa. Men da Langvad på en af de dage, man helst glemmer, slukøret og med blodige sår – efter flere styrt på den teknisk våde og ’fedtede’ rute – kom i mål lang tid efter og helt nede på en 13. plads, var den samlede sejr canadisk.

Og den danske verdensmester måtte forsøge at glæde sig over, hvor ufatteligt tæt på (1030 point mod Langvads 1006 point) hun havde været at blive historiens første danske World Cup-vinder.

Malene Degn på egen hånd – med succesoplevelse
I kvindernes U23-løb bekræftede Malene Degn, at hun fortsat hørte til blandt de bedste, ved at blive nummer 8. Med deltagelse i blot to af seriens seks afdeling, endte hun som nummer 19 samlet.

Da der ikke var tale om en landsholdstur, og hun endnu ikke var tilknyttet et professionelt team, kunne hun efterfølgende på sin blog fortælle, at ”turen havde jeg selv planlagt, og [jeg] havde medbragt min mekaniker, Emil Vestergaard. Det hele var derfor ret hektisk. Jeg har aldrig prøvet at være til WC selv, og vidste ærlig talt ikke, hvordan det fungerede. Men nummer og chip fik jeg, og [jeg] stod på startstregen til tiden.”

”Nedkørslerne var blevet virkelig svære efter nattens regn, så det var en lang skøjtebane med sten, rødder og andet godt til at gribe… hehe. Men ned kom jeg alle fem gange, uskadt, og uden nogen mekaniske problemer.”

Cross, endelig cross!
Og så blev det altså (endelig) tid til, at cyklecrosssæsonen kunne skydes i gang. I Danmark altså, for allerede i august – på månedens sidste dag – havde Kenneth Hansen været til start i det kinesiske C1-løb, Qiansen Trophy Cyclocross Yanqing Station, hvor det i et blandet, men meget internationalt felt var blevet til en 8. plads.

I endnu et kinesisk løb – denne gang et par dage senere, dvs. i september – kørte Andreas Lund Andresen sig til en 17. plads.

Men den danske sæsonstart – den gik for sig i Århus, hvor endnu en omgang Grote Prijs blev afholdt. Faktisk var der ikke alene tale om sæsonåbning, hvilket ikke var første gang for den ofte alternativt arrangerede, men altid festlige event (under kyndig ledelse af tidligere firedobbelt dansk mester, Joachim Parbo) – men om at Grote Prijs for første gang åbnede sæsonens DCU’s Post Cup løbsserie.

Noget af en anderkendelse for løbet, der altså traditionen tro også er med til at lukke crossæsonen ned igen.

Tommy Moberg vandt foran Christian Duus Storgaard og Joachim Parbo, mens Rikke Lønne og Anders Lilliendal vandt hhv. kvindernes og U19-rytternes løb.

IMBA Europe Trailbuilder School
Absolut værd at nævne er det, at september var måneden, hvor den første IMBA Europe Trailbuilder School blev afholdt i Danmark. Nærmere bestemt var det i Viborg – i et samarbejde mellem Viborg MTB Spor og DCU’s Spor- og Naturudvalg – at 30 danske sporbyggere blev undervist af garvede, engelske kapaciteter.

Som det senere blev beskrevet i udvalgets årsberetning, så tog kurset ”udgangspunkt i IMBAs ideer til sporbygning, og var et kursus med udgangspunkt i grundlæggende principper, kombineret med undervisning i spordesign og 34 planlægningsværktøjer”.

Spændende bliver det at se, hvordan dette vil påvirke MTB-sporene i vores skove.


Morten Laustsen vandt på førstedagen af Kronborg UCI Cyclocross Festival. (Foto: Mikkel Beisner | GripGrab Media Crew)
Kenneth Hansen slog til på andendagen. (Foto: Mikkel Beisner | GripGrab Media Crew)
Tommy Moberg gjorde som vanligt en god figur. (Foto: Mikkel Beisner | GripGrab Media Crew)
Den danske mester for kvinder Caroline Bohé sluttede som nummer hhv. 2 og 3 i de to danske UCI-løb og var samlet set dermed bedste dansker i aktion. (Foto: Mikkel Beisner | GripGrab Media Crew)
Smon Andreassen ved Soigneur Cup. (Foto: Martin Paldan | GripGrab Media Crew)
‘Mr. Soigneur Cup’ – aka Jacob Lindsel – deltog selv i ’sine egne’ crossløb, men kørte sig også til flotte resultater i hjemlige licens- og UCI-løb. (Foto: Martin Paldan | GripGrab Media Crew)
Sebastian Fini med koncentration og smæk på ved Soigneur Cup i Albertslund. (Foto: Martin Paldan | GripGrab Media Crew)


OKTOBER – NYE MTB-KVALER, NYE CROSS-SIGNALER

Havde fokus ned gennem oktober været på cyklecross, bl.a. med CK Kronborgs to nordsjællandske UCI-løb, så kom mountainbike sidst på måneden igen for alvor på dagsordenen.

Det skete da længere tids gnidninger mellem DCU’s bestyrelse og DCU’s MTB-udvalg samt SRAMliga-arrangørerne resulterede i, at MTB-udvalget med et åbent brev trådte kollektivt tilbage og med øjeblikkelig virkning. Afgørende var, udlagde udvalget det, beskyldninger om fusk med regnskaberne.

En allerede rystet cykelunion – det hører med til historien, at sportschef Lars Bonde var fratrådt sin stilling med udgangen af august, og direktør Per Henrik Brask var af bestyrelsen blevet opsagt d. 3. oktober – beklagede udvalgets beslutning og meldte ud, at det gjorde ”ondt” og ”efterlader selvfølgelig et stort hul”.

Kommentere på det åbne brev ville man ikke, men der skulle afholdes et møde mellem repræsentanter fra de to parter for at drøfte dels brevets indhold, dels hvordan man kom videre. Kort efter blev det erklæret, at et møde var sat i stand til afholdelse i november.

En, som tilsyneladende var kommet alvorligt i klemme i processen – eller rettere den optrappede konflikt mellem bestyrelse og udvalg, som i sidste ende ikke stod til at redde – var DCU bestyrelsesmedlem Klaus Bach. Han valgte, ikke for at mægle, men for at se fremad, at udsende endnu et åbent brev, hvori han bl.a. skrev:

”Nu må andre komme ind i kampen, nu må andre kæmpe for MTB internt som eksternt, og jeg kan kun opfordre til, at man rykker sammen i bussen og kæmper en fælles kamp for dansk cykling/MTB. Bestyrelsen og DCU vil MTB.”

Sportsligt var der heldigvis, som allerede nævnt, også en cyklecrosssæson i gang. Og den tog i oktober fart.

Dansk cross-team
Danmarks første cyklecross-mandskab så dagens lys, da klubben Sydkysten Cycling kunne præsentere Carl Ras som sponsor for en kvartet af ryttere, der i resten af sæsonen skulle konkurrere som DCU cross team under navnet Carl Ras CX team-Sydkysten Cycling.

De fire ryttere var garvede og tidligere Danmarksmester Tommy Moberg, Morten Vogt Laustsen, som hidtil primært har gjort sig bemærket som MTB-ryttere, U23-rytteren Carl Erik Sørensen samt Martin Hammer Larsen. At kæmpe med om DM, podiepladser i hjemlige crossløb og topplacering samlet i Post Cuppen blev udmeldt som ambitionerne.

Kronborg UCI-løb
Og ikke lang tid skulle der gå, førend det nye crossteam opnåede tæt på det største, der kunne vindes på dansk grund: Det første af CK Kronborgs to UCI-løb – Kronborg UCI Cyclocross Festivalbegge som noget nyt kørt ved Espergærde. Det blev noget overraskende vundet af netop Morten Vogt Laustsen, der sejrede foran Kenneth Hansen.

Laustsen sejr må siges at være den vel nok største overraskelse på den danske cyklecrossscene i 2016.

Kenneth Hansen, den tidligere tredobbelte Danmarksmester i disciplinen, tog dog revanche og vandt på andendagen og kom dermed hjem med næsten fuldt udbytte. Med en 6.plads og en 10. plads til Tommy Moberg og en 7. plads til Carl Erik Sørensen kom det nye cyklecross-hold godt gennem sin første store opgave.

I kvindernes løb gjorde den danske mester Caroline Bohé en god figur med en anden- og en tredjeplads i det internationale felt. Mens også et nyt navn i crosssporten, landevejsrytteren Rikke Lønne, kørte sig på podiets mellemste trin i det første af de to løb.

Og faktisk tændte debuten i crosssammenhæng Lønne så meget, at hun et par uger efter  nu iført landsholdtrikot  drog med en eksklusiv gruppe herreryttere til Stockholm Cyclocross 2016. Her blev det til nok en andenplads, slået af den svenske landevejsstjerne, Emma Johansson.

Soigneur CX Cup
Oktober var også måneden, hvor Soigneur CX Cup atter blev skudt i gang. Landets største cyklecross-motionsløbsserie med over 200 tilmeldte og 140 gennemførende ryttere i sæsonens første løb.

Sebastian Fini og Simon Andreassen havde været fraværende i de to UCI-løb, men var til stede i Albertslund, hvor de kom i mål som nummer ét og to i nævnte rækkefølge.

Annika-sejr i Sydfrankrig
Helt slut med mountainbiking var det dog ikke. I det sydlige Frankrig kørte Annika Langvad sæsonens sidste løb, da hun iført sin verdensmestertrøje deltog i det traditionsrige Roc d’Azur – og i en tæt spurt vandt. Noget overraskende for hende selv.

Verdens største MTB-festival blev afviklet for 33. gang og giver interesserede på alle niveauer muligheder for at prøve kræfter med sporten. Det var første gang, den danske stjerne deltog.

Sporbyggerkonference anno 2016
På dansk grund skulle der både cykles lidt på mountainbiken og også bygges spor til mountainbiking, men mestendels diskuteres, netværkes og inspireres til mere og bedre sporbyggeri, da den tredje Sporbyggerkonference fandt sted i Silkeborg.

Organiseret af DCU’s Spor- og Naturudvalget, i år i samarbejde med Silkeborg Sti- og Sporbyggerlaug – og med 100 deltagere fra hele landet. XCCX.dk var til stede og skrev en længere beretning om den diskussionslystne forsamling af idealistiske og engagerede, danske sporbyggere.

To af arrangørerne, Erik Skovgaard Knudsen fra Silkeborg Sti- og Sporbyggerlaug og Thomas Larsen Schmidt fra Spor- og Naturudvalget, forklarede:

”Mountainbikekultur og sporbyggerkultur bør i bund og grund være samme ting. Der har ikke været en kultur eller et behov for at bygge spor, men det er der kommet nu, og jeg er overbevist om, at der er tale om et generationsspørgsmål,” lød det ukueligt optimistisk fra Skovgaard Knudsen, som også selv forfattede et indlæg fra konferencen.

Mens Larsen Schmidt omfavnede sporbyggerne og solidarisk sagde til XCCX.dk, at ”alle spor, som bliver bygget, på nær nogle få betalingsspor, er jo offentligt tilgængelige. I statsskovene er der i det billede tale om faciliteter, som stilles til rådighed for almindelige borgere, som de her ildsjæle går ud og skaber. Af nødvendighed og af lyst.”


Foto: Mikael Bech
Foto: Mikael Bech
Foto: Mikael Bech
Foto: Mikael Bech
Foto: Mikael Bech
Foto: Mikael Bech


NOVEMBER – DANSKE CROSSERE I UDLANDET
Den typisk lidt grå og triste sidste efterårsmåned var en lidt anonym måned i dansk terræncykling, trods adskillige løb på cyklecrosskalenderen.

Bevares, noget skete da: Det måske største udbud af danske landsholdsryttere ved et World Cup cyklecrossløb i mange år, hvis ikke nogensinde, var til start i tyske Zeven sydvest for Hamborg, da World Cuppen i slutnovember pludselig kom helt tæt på den danske grænse.

Og i al anonymitet opnåede en dansk rytter faktisk en VM-bronzemedalje. Det var ved Master VM i cyklecross.

Hele otte danske ryttere var således til start, da nordtyske Zeven lagde areal til den femte afdeling i World Cuppen. Resultaterne, de var dog i den anonyme ende. Simon Andreassen, i et stykke fra topform, kørte en godkendt 13. plads hjem i U23-feltet, mens Carl Erik Sørensen og Andreas Lund Andresen sluttede et stykke tilbage som nummer 40 og 44.

Kenneth Hansen og Morten Laustsen blev nummer 46 og 61 i herre elite, mens også de tre juniorherreryttere fik virkeligheden at føle: Anders Lilliendal (36), Lucas Wulff (44), Oliver Errebo 53).

For Lilliendal og Wulff var det ikke debut som U19-ryttere i World Cup-sammenhæng. Allerede i oktober havde de været en tur i hollandske Valkenburg. Den tur fortalte det unge danske cyklecrossmedie 3rd row om i en videoreportage.

VM-bronze – i al ubemærkethed
Tidligere på måneden, men i tilsvarende ubemærkethed på vores breddegrader og i vores bevidsthed, blev UCI’s officielle Masters VM i cyklecross afvikles i sportens hjerte, i Mol i Flandern. Her var adskillige nationaliteter til start i de mange forskellige kategorier, men dog ikke mange danskere.

En af de få, Peter Faldt Jensen, opnåede ikke desto mindre at komme i mål som nummer tre i de 71-mand store felt i alderskategorien 50-54 år. Klemt inde mellem fire belgiere.

Dermed kunne den 52-årige Fredericia CK-rytter, som tilbage i 1993 faktisk snuppede DM-bronze efter Henrik Djernis og Jan Erik Østergaard, lade sig hylde som VM-bronzevinder.

MTB-udvalg renset
På mountainbikefronten kom det frem, at mødet mellem repræsentanter fra DCU’s bestyrelse og den afgåede MTB-udvalg havde fundet sted. Det resulterede i en fuldstændig rensning af MTB-udvalget, om de rygter om fusk med regnskaber mv., som ifølge udvalgsmedlemmerne selv var den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over.

Samt at et nyt MTB-udvalg forventedes sammensat senest januar 2017
DCU kunne efterfølgende meddele til XCCX.dk, at DCU-bestyrelsens MTB-ansvarlige var i “positiv dialog med nye kræfter, og det er selvfølgelig planen, at det nye udvalg skal være med til at sikre, at der også i 2017 er MTB licensløb på kalenderen”.

Dog kunne det ”ikke loves, at der er MTB-licensløb i 2017. Det er fortsat klubberne, der melder ind, om de afholder licensløb i 2017.”


Lukas Wulff i sandet i Zeven. (Foto: Paw Ager / 3rdrow)
Kenneth Hansen i vanlig elegant stil. (Foto: Paw Ager / 3rdrow)
Carl Sørensen i landsholdsdragten. (Foto: Paw Ager / 3rdrow)
Andreas Lund Andresen på ny i aktion i udlandet. (Foto: Paw Ager / 3rdrow)
Oliver Errebo kæmpede det bedste, han havde lært. (Foto: Paw Ager / 3rdrow)
Simon Andreassen – stadig et stykke fra topformen. (Foto: Paw Ager / 3rdrow)


DECEMBER –
NÆRMERE NOGET …
Nyheder og resultater var der såmænd nok af, men december var i det store billede en stille måned. Nogle af de mest bemærkelsesværdige begivenheder repræsenterede noget af det, som ikke helt skete, men dog kom nærmere. Hvormed 2016 kunne slutte i optimistiske toner.

Der blev måske håbet lidt på et stort resultat i World Cup-sammenhæng af Simon Andreassen, men i Namur, kort før jul, måtte det danske talent tage til takke med en 20. plads efter flere uheld undervejs.

Efter jul var Andreassen atter draget til Belgien, og blev denne gang nummer 10 i Heusden-Zolder, efter at være startet langt tilbage. Og med under et minut op til vinderen, hollandske Joris Nieuwenhuis (vandt også i Namur), blev drømmene om VM-succes med ét vakt.

En forståeligt lettet cykelunion kunne tidligt på måneden melde ud – på facebook – at et midlertidigt MTB-udvalg bestående af fire personer allerede var sammensat. Formelt set kunne udvalget først tiltræde officielt ved den forestående DCU-kongres i januar, men både udvalgsformanden og DCU-formanden var fortrøstningsfulde og så fremad.

Begge appellerede de til opbakning og samarbejdsvilje det nye udvalg og klubber og samarbejdspartnere imellem – ”så vi kan fortsætte den meget positive udvikling i dansk MTB, som det tidligere MTB-Udvalg lagde en kæmpe indsats i,” som den udvalgsformand Frank Qvortrup udtrykte det.

Årets første og eneste udenlandske cross-sejr
På den sportslige scene lykkedes det på falderebet at skaffe noget vaskeægte sportslig succes i udlandet – på crosscyklen vel at mærke – da Sebastian Fini sejrede i den 29. udgave af Weihnachtscross, som blev kørt 2. juledag i Harburg, i udkanten af Hamborg. Med Louis Bendixen og Tommy Moberg på 5. og 9. pladsen var det en god dansk dag i Tyskland.

Prof-rytter vender hjem – Niels Rasmussen
I december kunne også den danske MTB-landsholdsrytter, Niels Rasmussen, melde ud, at eventyret som professionel mountainbiker for en stund var sat på pause, da den 21-årige nu tidligere Habitat Mountainbike Team vender hjem til Danmark og i 2017 kører for Team Merida Astral Biking.

Skiftet kom efter en svær sæson, erkendte Rasmussen, som forklarede, at han på det danske team får ro og plads til udvikle sig som rytter og måske ”i den nærmeste fremtid vil lykkedes mig, at opnå et internationalt niveau, med adgang til et større internationalt hold.”

En anden rejser ud – Malene Degn
Ganske vist blev det først officielt i 2017, men allerede i december faldt de sidste detaljer på plads – Malene Degn skulle fra årsskiftet køre for det udenlandske mountainbike kvindeteam Ghost Factory Racing Team, der bl.a. kører World Cups.

Det havde bestemt ikke forværret det danske talents muligheder, at hun både ved VM og i sidste ende i Andorra, ved årets sidste World Cup-afdeling, havde vist fremragende kørsel, men faktisk blev kontakten til det tyske team egentlig etableret, da degn med sin far kørte Swiss Epic i tilbage i september:

“Ghost team Manager, Thomas, tog fat i mig efter Swiss Epic,” fortæller Malene Degn – “Faktisk kom jeg i snak med deres mekaniker dernede, fordi han gerne ville låne mig deres reservereramme, nu hvor min var knækket.”

Hun blev efterfølgende inviteret til hovedkontoret, og i december kunne der skrives under.

“Jeg valgte at køre for holdet, fordi det virkede rigtigt i maven og var en god mulighed for at bygge videre på karrieren. Efter fire gode år med landsholdet, tror jeg også, det her bliver godt,” forklarer hun.

En afklaring nærmere – ingen ny crosslandstræner
Afslutningsvis – alligevel lidt malurt i bægeret. For selvom det ikke blev meldt officielt ud, så gav december måned afklaring på ét væsentligt emne for dansk cyklecross. Et emne, der trak sig helt tilbage til starten af juni, hvor den nu tidligere crosslandstræner, Kim Petersen, helt udramatisk sagde sin stilling op:

“Det korte af det lange er, at der ikke bliver råd til at ansætte en landstræner. Ikke på kort sigt,” kunne formand for DCU’s cyklecrossudvalg meddele.

Eller sådan udlagde i hvert fald Henrik Sørensen det, da han – efter længere nysgerrighed hos mange andre – valgte at bryde DCU’s tavshed i sagen. Unionens økonomi rakte ikke til det, og crossudvalgsformanden var ærgerlig. Over udsigten til ikke at få en afløser for Kim Petersen, der i baggrunden dog stadig hjalp til, over hele det langtrukne forløb, som han havde oplevet det – og over synet på cyklecross.

”Heldigvis har vi nogle vedtægter, hvor der står, at DCU skal arbejde for alle cykeldiscipliner,” sagde han og forsøgte også at indgyde noget håb:

”Jeg synes, det skal med, at vi igen har haft en god sæson – og med mange deltagere, på trods af alle udfordringerne. Der er heldigvis stadigvæk en god stemning omkring sporten.”


Niels Rasmussen i aktion ved VM i Tjekkiet tilbage i juni. I 2017 kører han formodentlig fortsat i rødt-hvidt fra tid til anden, men til daglig i nye teamfarver.
Team Degn, bestående af Malene Degn og hendes far Uffe, i maleriske omgivelser i etapeløbet Swiss Epic. Det var så at sige i de schweiziske bjerge, at det danske kvindetalent kørte – eller netværkede – sig til en kontrakt på et udenlandsk team for 2017.

Del artiklen med dine venner

Adam har cyklet det meste af sit liv og i en årrække skrevet artikler om cykling, i de senere år med fokus på MTB og cyklecross. Langt hovedparten af Adams artikler er udgivet på Feltet.dk. // Thomas er tidligere landsholdsrytter i MTB og cyklecross, med mange DM-medaljer i samlingen. Til daglig direktør og coach ved AimHigh og med en Ph.d. i ilttransportkapacitet i bagagen.

Kommentarer er lukket.